MG 5 áll egy modern raktárépület mellett

Elektromos is és kombi is – MG5

Az MG nem mondott le az igen praktikus és egykor népszerű kivitelről

  • 2023.03.15
  • Bemutató

Manapság egyre ritkábban találkozhatunk kombi autókkal, a SUV-ok előretörésével ugyanis háttérbe szorultak.

Az MG azonban nem mondott le erről az igen praktikus és egykor népszerű kivitelről, ezért alkotta meg az MG5 Electric-et, ami egy világelső elektromos kombi. 400 km hatótáv, 1367 literes csomagtartó és MG Pilot vezetéstámogató rendszer. Ugye jól hangzik?

Az MG5 Electric egy igazi főnyeremény, ha az ember 100%-ban elektromos erőforrásokra szeretne támaszkodni. Minden megvan benne, ami kell: megfelelő hatótávolság, gyors töltési képesség és kiváló ár. Második generációs elektromotor van benne, aminek segítségével 400 km-t lehet megtenni.

Kétféle felszereltséggel érhető el a kombi: az egyik a Comfort, a másik pedig a Luxury. Utóbbi olyan extrákat tartalmaz, mint a 17”-os keréktárcsa, a 360 fokos kamerarendszer, Eco bőr ülések, digitális klíma, automatikusan behajtható tükör, automatikusan felhúzható ablakok, kiszállást támogató rendszer, esőérzékelő és a fényre sötétedő belső visszapillantó tükör.

Hatótávból jeles

A MG5 Electric figyelemre méltó hatótávja a nagy kapacitású modulcellás megoldásnak köszönhető. Ez az, ami csökkenti az akkumulátor súlyát és növeli annak teljesítményét. Mindezek mellett a 8 rétegű tekercselési technológiával felszerelt elektromos motor támogatja a jobb akkumulátor teljesítmény elérését.

Nemcsak az akkumulátor kapacitásáról érdemes szót ejteni, hanem a töltési teljesítmény emelkedéséről is. Az AC töltés egy 3 fázisú 11 kW-os fedélzeti töltővel lehetséges, az autó képes azonban a DC töltésre is, ami azt jelenti, hogy 87 kW-os töltéssel akár 40 perc alatt fel lehet tölteni az akkumulátort 80%-ra.

Az MG5 Electric képes a kétirányú töltésre: a maximális kimeneti teljesítménye 2200 W. Ezzel bármilyen külső készüléket fel lehet tölteni.

Biztonság és teljesítmény

Az MG5-nek a gyorsulás tekintetében sem kell szégyenkezni: 3,4 másodperc alatt képes 0-ról 50km/órára felgyorsulni és 185 km/óra végsebesség elérhető el. A vontatókapacitása 500 kg, a tetőre pedig 75 kg súly pakolható.

Az akkumulátorok tervezése során nemcsak a teljesítményre ügyeltek, hanem a biztonságra is. Az akkupakk egyből lekapcsolja a nagyfeszültséget, bármilyen ütközésről is legyen szó, ezzel óvható az akkumulátor, illetve elkerülhető, hogy lángra lobbanjon. Természetesen az akkumulátor védelme mellett az utasok megóvására is gondoltak, a karosszériát nagy szilárdságú anyagból tervezték meg, illetve 6 légzsákot is elhelyeztek az utastérben.

A megbízható MG Pilot vezetéstámogató rendszer olyan extrákkal segíti a sofőrt és támogatja a biztonságos közlekedést, mint a Speed Assistance System, a Traffic Jam Assistance, a Lane Keep Assistance, a Blind Spot Monitoring, az Emergency Lane Keeping, az Adaptive Cruise Control, az Automatic Emergency Braking és az Intelligent Hihg Beam Control. A kamerák és az érzékelők segítségével a sofőr valós időben juthat hasznos információkhoz, ami a biztonság szempontjából roppant fontos tényező.

Elegáns, de mégis praktikus

A kombi karosszéria az elektromos hajtással párosítva igazi különlegesség, ehhez pedig stílusos megjelenés dukál! Az MG5 Electric dizájnja elegáns, az autó formája karcsú, az övvonal íve hullámzó és dinamikus, a félig lebegő D-oszlop pedig légiességet kölcsönöz.

Az MG5 külső megjelenésének fontos részét képezi a 80 darab LED lámpa, ami természetesen nemcsak az esztétikum szempontjából fontos, hanem biztonságosabbá is teszi a közlekedést. A belső tér Eco-Blue díszítést kapott, a dizájn itt meglehetősen visszafogott, ezt pedig a rejtett légkondicionáló szellőzőnyílások még inkább erősítik. Az automatikus klímaberendezés mellett meg kell említeni a PM 2.5 szűrőket is, melyek a beltéri levegő kiváló minőségéről gondoskodnak.

A maximális kényelmet az utazás során a Zero-G ülések szavatolják. Ezeket ugyanis extra 20 mm-es habrétegű, 100 mm-es teljes oldaltartású ülések, amiket egyébként télen fűteni is lehet.

A műszerfal központi részén egy 10,25”-os lebegő érintőképernyő kapott helyet, ami az IPs technológiának köszönhetően sokkal élesebb, a sofőr pedig kényelmesebben hozzáférhet, könnyen navigálhat a segítségével. A kormány fölött található digitális műszeregység a teljesítmény-kijelzéssel és a sebesség-kijelzéssel együtt 7”-os méretű.

A MG iSMART megannyi kényelmi funkciót kínál, például segítségével könnyedén meg lehet találni a parkoló autót, ellenőrizni lehet, hogy a jármű készen áll-e az indulásra, sőt, még a légkondicionáló indulását is programozni lehet.

Ha már a praktikumnál tartunk, a kombi csomagtere hatalmas, 1367 literes, az üléseket pedig az igényeknek megfelelően lehet variálni, dönteni, lehajtani. A belső tér bővelkedik tárolóhelyekben, a vezető és az utasok számára 27 tároló áll rendelkezésre.