MG4 halad egy támfalas úton

Bemutatkozik a vadonatúj MG4 Electric

Formaterv, technológia és hatótávolság kompromisszumok nélkül

  • 2023.03.27
  • Bemutató

Az új MG4 Electric tisztán elektromos meghajtású hatchback, amely anélkül teszi lehetővé a károsanyagkibocsátás-mentes autózást a vásárók számára, hogy kompromisszumot kötnének a formaterv, a technológia vagy az elektromos hatótávolság terén.

  • 125 kW vagy 150 kW teljesítményű villanymotorral és akár 450 kilométeres WLTP szabvány szerinti hatótávval érhető el.
  • Az újonnan kifejlesztett hatchback az első MG modell, amely az új MSP ("Modular Scalable Platform") platformon alapul.
  • Rugalmas, új járműplatform, változtatható műszaki tartalommal és hatótávolsággal
  • Hátsókerék-hajtás és optimális súlyelosztás az élvezetes vezetésért
  • "ONE PACK" innovatív akkumulátorrendszer
  • Kompakt méretek, sportos dizájn markáns vonalakkal és kiemelkedő fénypontokkal a több mint 200 LED-nek köszönhetően.
  • Ötcsillagos Euro NCAP biztonsági minősítés, MG Pilot vezetéstámogatás, MG iSMART konnektivitás és számos szakmai elismerés
  • Az MG4 Electric Family, Comfort és Luxury változatban lesz kapható, a belépőszintű változat ára 12 899 000 forinttól indul.

Története: A mobilitás EVolúciója

A vadonatúj kompakt, tisztán elektromos hajtású hatchback új mérföldkövet jelent az MG Motor közel 100 éves történetében. Az MG4 Electric a SAIC Motor anyavállalat által kifejlesztett, akkumulátoros járművek számára tervezett, intelligens, új MSP ("Modular Scalable Platform") platformjára épült. Az intelligens, moduláris felépítés számos előnyt kínál a rugalmasság, a helykihasználás, a biztonság és a vezetési élmény terén. A padlólemez módosítható kialakítása 2650 és 3100 mm közötti tengelytávval rendelkező modellek számára alkalmas, ami lehetővé teszi, hogy ugyanazon a platformra különböző szegmensek számára különböző karosszériaváltozatokat tervezzenek, a hatchback vagy szedánoktól a SUV-kig és akár a furgonokig. A moduláris skálázható platform ezért fontos szerepet játszik az MG európai növekedési stratégiájában.

Az MG4 az első az új MSP platformra épülő MG modellek sorában - ezzel az MG Motor jelenleg legkorszerűbb autója. Kompakt méretekkel, kivételes formatervezéssel, nagy elektromos hatékonysággal, innovatív vezetéstámogató rendszerekkel és nagyszerű használhatósággal rendelkezik, mindeközben pedig kiemelkedő vezetési élményt is nyújt.

Dizájn: Lenyűgöző, sportos kialakítás

Az MG4 Electric dinamikus formatervezése globális fejlesztés eredménye, amelyben a sanghaji SAIC Motor Design Center, a londoni Advanced Design Studio és a szintén a brit fővárosban található Royal College of Art is részt vett. A 4 287 mm hosszú, 1 836 mm széles és mindössze 1 504 mm magas, ötajtós ferdehátú tökéletesen illeszkedik a modern városi környezetbe. Hosszú, 2 705 mm-es tengelytávja karakteres megjelenést és bőséges belső teret biztosít - akár egy ötfős család számára is. A csomagtér térfogata 350 és 1165 liter között variálható.

A feltűnő fényszórók és a döntött, függőlegesen felfelé álló irányjelzők összetéveszthetetlen frontális megjelenést kölcsönöznek az MG4 Electricnek, amelyet 28 LED és hat függőleges száloptikás csík hangsúlyoz. A ködlámpák és a tompított fényszóró három egysége LED kanyarfényszórókkal egészül ki. Ez a dinamikus stílus a hátsó rész kialakításán is folytatódik a komplex és látványos LED hátsó lámpákkal. A 172 LED és a jármű teljes szélességében végighúzódó hátsó fénycsík kiemeli a modern vonalvezetésű hátsó részt. A kéttónusú tető és annak kifinomult aerodinamikája kettős szárnyú légterelőbe megy át, amely vizuálisan meghosszabbítja az autót és javítja az aerodinamikát.

A modellváltozattól függően a légellenállási együttható Cw 0,27 és 0,287 között van, köszönhetően az aktív hűtőrács alkalmazásának (a Comfort felszereltségtől). Ha kevesebb hűtőlevegőre van szükség, lezárja a légbeömlő nyílást, így akár 30 százalékkal csökkenti a légellenállást, és akár 10 százalékkal növeli a hatótávolságot. A 17 colos könnyűfém keréktárcsák Tomahawk kialakítása - a Comfort és Luxury modelleknél kéttónusú dísztárcsával - szintén aerodinamikai szempontból optimalizált, ami a Continental alacsony ellenállású, 215/55 R17 méretű gumiabroncsaival együtt csökkenti az energiafogyasztást. Az MG4 Electric a következő karosszériaszínekben kapható: Pebble Black, Dover White, Medal Silver, Andes Grey, Diamond Red, Brighton Blue és Fizzy Orange – válaszhatóan fekete tetővel is.

Az MG4 Electric nagyvonalú belső terét tudatosan minimalista módon tervezték, hangsúlyozva az egyszerűség, a technológia és a minőség alapelveit. A vezető előtt elhelyezkedő karcsú műszerfal ergonomikus kezelőelemekkel maximalizálja a rendelkezésre álló teret, kiváló minőségű anyagok és gondos összeszerelés alkalmazásával. A középkonzol lebegő kialakítása nagyobb teret teremt, és olyan hasznos funkciókat integrál, mint az okostelefon-tároló, valamint a vezeték nélküli töltés a Luxury változatban. A kétküllős kormánykerék magassága és mélysége állítható, a Comfort kiviteltől kezdődően bőrborítással rendelhető, a Luxury kivitelben pedig fűthető is, mindeközben egyszerűsített MG Motor multikormány funkciógombokkal rendelkezik. A Luxury kivitel fűthető első üléseket is kínál, a vezetőülés pedig hat irányban, elektromosan állítható.

Hajtáslánc: Kategóriájának legvékonyabb akkumulátora és nagyszerű elektromos teljesítménye

A kimondottan elektromos autókhoz tervezett MSP platform szerves részét képezi a SAIC Motor által kifejlesztett, innovatív kialakítású "ONE PACK" akkumulátorrendszer. A fekvő akkumulátorcellák elrendezésének köszönhetően az akkumulátor minimális magassága elérheti az iparágban egyedülálló 110 mm-t, ami igen hatékony helykihasznált eredményez. A megfelelő hűtőrendszer újratervezésével párosulva a "ONE PACK" akkumulátor három nagy előnyt kínál: magas szilárdság, rendkívül hosszú élettartam és nagy hőstabilitás.

A SAIC Motor által kifejlesztett "ONE PACK" akkumulátorrendszerben a moduláris skálázható platformon lévő összes akkumulátortípus beépítési paraméterei azonosak; a csatlakozók is univerzálisak. Ezzel a tervezési koncepcióval elméletileg 40 kWh - 150 kWh között kapacitású akkumulátorok is beépíthetők. Az akkumulátorcellák vízszintes elrendezése alacsonyabb járműmagasság mellett nagyobb belmagasságot tesz lehetővé.

Az MG4 Electric a márka első olyan járműve Európában, amely az MSP platformon alapul, és kezdetben kétféle akkumulátorral szerelt változatban kerül forgalomba. Az MG4 Electric Family egy 51 kWh-s akkumulátort kombinál egy hátul elhelyezett 125 kW-os villanymotorral, amely a hátsó kerekeket hajtja. Ez a belépőszintű modell 7,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, 160 km/h végsebesség elérésére képes, és a WLTP-ciklusban akár 350 km-es hatótávolságot nyújt. A váltóáramú (AC) töltési teljesítmény 6,6 kW, míg egyenárammal (DC) az akkumulátor akár 117 kW-os gyorstöltéssel is tölthető. Utóbbi esetben az akkumulátor 40 perc alatt 10 százalékról 80 százalékra tölthető.

A Comfort és a Luxury modellekben 64 kWh-s akkumulátor és egy 150 kW-os motor került, amely a hátsó kerekeket hajtja. A szabványos 0-100 km/h sprintet 7,9 másodperc alatt teljesítik, míg végsebességük 160 km/h, a WLTP szerinti hatótávjuk pedig 450 km (a Luxury esetében 435 km). A 11 kW-os fedélzeti töltő (AC) mindkét modellhez szériafelszereltségként jár. Eközben az akkumulátor gyorstöltéssel (DC) 35 perc alatt 10 százalékról 80 százalékra tölthető, akár 135 kW-os teljesítménnyel - ez 32 perc alatt mintegy 300 km megtételére elegendő energiát jelent. Mindhárom változat motorja 250 Nm maximális forgatónyomatékkal büszkélkedhet.

Az MG4 hatótávja több nemzetközi szakújságírók által végzett teszten is bizonyított.

A motor1.com oldal által publikált Olaszországban végzett futásteljesítmény- és hatékonyságteszt során 10 elektromos modell összehasonlításából kiderült, hogy az MG4 WLTP szerinti hatótáv adatai állnak a legközelebb a valósághoz, a csupán 16%-os különbséggel, míg az összehasonlításban részt vett egyéb modelleknél 16 és 31 százalék közötti eltérést figyeltek meg. Általános hatékonyság terén szintén az MG4 volt a leghatékonyabb: 16,4 kWh/100 km energiafogyasztással. A jobb hatékonyság alacsonyabb költségekkel jár azonos távolság megtétele esetén, ennek köszönhetően az vált nyilvánvalóvá, hogy az MG4 az az autó, amellyel a leggazdaságosabban lehet utazni. 100 km megtétele a volánnál 5,75 euróba kerül, 0,35 euró/kWh alapköltségből kiindulva.

A Norvégiában, a Motor.no oldal által végzett átfogó teszten, melyen összesen 29 villanyautót teszteltek -5 és -10 Celsius fok közti hőmérsékleten, az MG4 belekerült az első 5 modell közé, amelyek hideg időjárási viszonyok között a legkisebb hatótáv-csökkenést eredményeztek.

Kiváló kezelhetőség és optimális súlyelosztás

Hátra beépített motorjával és hátsókerék-hajtásával, valamint kiegyensúlyozott 50:50 arányú súlyelosztásával az MG4 Electric kiemelkedő kezelhetőséget és vezetési élményt nyújt. Az európai prémiumgyártók nagyobb járműveihez hasonlóan az MG4 Electric is MacPherson típusú első tengellyel, hátul pedig komplex, jó úttartást biztosító ötlengőkaros futóművel rendelkezik. A Bosch dupla fogaskerekes elektromos szervokormányával, amely gyorsan és pontosan, valós időben igazítja a kormányerőt a jármű sebességéhez (alacsony sebességnél a könnyűtől, a nagyobb sebességnél erősebbig), valamint három konfigurálható üzemmóddal (Light, Standard, Sport) párosítva a futómű közvetlen és stabil vezethetőséget biztosít. Városban az MG4 Electric nagyon agilis és könnyen manőverezhető, a fordulóköre mindössze 10,6 méter.

Az öt üzemmódba (Comfort, Normal, Sport, Téli és Egyéni) állítható, négy tárcsafékkel szerelt Continental fékrendszer szintén kiváló lassulást biztosít. A fékút 100 km/h sebességről álló helyzetbe kevesebb mint 37 méter. A villanymotor is képes különböző fokozatokban az MG4 Electric fékezésére, illetve energia visszanyerésére.

Biztonság: 5 csillagos Euro NCAP minősítés és MG Pilot vezetéstámogató rendszer az alapfelszereltség részeként

Az MG4 Electric 2022-ben elnyerte az Euro NCAP a maximális ötcsillagos biztonsági minősítését. A gyermek és felnőtt utasok biztonságát, gyalogosvédelmet és a vezetéstámogató biztonsági funkciókat vizsgáló, szigorú tesztelési folyamat eredményeként Euro NCAP öt csillaggal jutalmazta az MG4 összes jelenlegi modellváltozatát, beleértve a Standard, Comfort és Luxury kiviteleket. A kiváló európai autóbiztonsági minősítést az MG4 Electricben szériában elérhető aktív vezetéstámogató rendszer, az MG Pilot alapozta meg.

Az MG Pilot egy átfogó, fejlett vezetéstámogató és biztonsági rendszer, amely számos funkcióval segíti a közlekedést. A ráfutásos ütközésre figyelmeztető jelzés (FCW) és az automatikus vészfékezés (AEB) mellett minden változatban szériafelszereltségként megtalálható az MG Pilot rendszerhez tartozó adaptív sebességtartó automatika (ACC), a forgalmi dugó asszisztens (TJA), a sávelhagyásra figyelmeztető jelzés (LDW), valamint a sávtartó asszisztens (LKA), amelyek részleges autonóm vezetést tesznek lehetővé. Ezekhez csatlakozik az intelligens fényszóróvezérlés (IHC) és a közlekedési táblák felismerésére képes sebességfelügyelő rendszer (SAS).

Az MG4 Electric Luxury felszereltségnél az MG Pilot a holttérfigyelő rendszerrel (BSD) és a sávváltás-asszisztenssel (LCA) is ki van egészítve. Emellett az autóban megtalálható a hátsó keresztirányú forgalomfelügyelet (RCTA), az ajtók nyitásakor az elhaladó járművekre figyelmeztető jelzés (DOW), valamint a bizonytalan (figyelmetlen) vezetésre való figyelmeztetés (UDW) is rendelkezésre áll. A 360 fokos kamera segítségével a vezető az autó kijelzőjén láthatja az MG4 Electric körüli környezetet.

Praktikum: Könnyű mindennapi használhatóság és naprakész konnektivitás

Az MG4 Electric könnyű mindennapi használhatóságot biztosít, rengeteg helyet kínál akár öt utasnak, illetve számos tárolási lehetőséget. A Luxury kivitelben egy kiegészítő hőszivattyú teszi még hatékonyabbá a klímaberendezést. A jármű akkumulátora akár mobil töltőként is működhet ("V2L = Vehicle-to-load"), egy adapterkábel segítségével külső elektromos eszközök, például e-bike-ok, elektromos rollerek vagy számítógépek energiaellátását biztosítva.

Az MG4 Electric 7 colos digitális műszeregységgel, valamint egy lebegő 10,25 colos központi képernyővel rendelkezik. Ezen keresztül vezérelhető az MG iSMART konnektivitási rendszer, amely az Apple CarPlay vagy Android Auto segítségével okostelefonokkal párosítja az autót, illetve különböző járműfunkciók kezelhetők, mint pl. a vezetési módok, a légkondicionálás vagy a töltéskezelés.

A vezetési módok kiválasztása digitálisan, a lebegő középkonzolon található érintőképernyőn keresztül történik. Az MG iSMART navigációs rendszert is kínál, amely a Luxury változatban online támogatással, hangvezérléssel ellátott, valós idejű útvonaltervezést tesz lehetővé, valamint az iSMART alkalmazással távoli hozzáférést biztosít a jármű alapvető funkcióihoz.

Számos elismerés

A bevezetésétől eltelt fél év alatt csak az az Egyesült Királyság vezető autós szakértőitől 15 díjat kapott, a szaksajtó elismerően nyilatkozik a modellről: elismerik nagyvonalú felszereltségét, praktikusságát, dinamikus vezethetőségét és azt is, hogy a jelenleg kapható legjobb ár-érték arányú elektromos autó.

Egyesült Királyságban elnyert díjak között a legrangosabb, hogy az MG4 Electric lett a 2023-as év autója az Egyesült Királyságban, miután a szakértői zsűri az Egyesült Királyságban ma kapható legjobb új autónak választotta a tisztán elektromos hajtású hachbacket. A 27 autóipari újságíróból álló szakértői zsűri méltatta az MG4 EV formatervét, minőségét és kiemelkedő ár-érték arányát - elismerve, hogy az új, teljesen elektromos ferdehátú autó minden eddiginél több ember számára teszi elérhetővé a nulla károsanyag-kibocsátású autózást.

 Az "Év Autója Nagy-Britanniában" cím a tizenötödik jelentős díj, amelyet az MG4 EV az elmúlt hat hónap során elnyert a szülőhazájában, beleértve a különböző brit autós médiumok által odaítélt az „Év Autója” cím négyszeres elnyerését, valamint a múlt hónapban, a UKCOTY elődöntőjén megszerzett "Legjobb Családi Autó" címet.

Árak

Az MG4 Electric három változattal lép be az Európában igen fontos C-szegmensbe. A belépőszintű felszereltségi szint az MG4 Electric Family, 51 kWh kapacitású akkumulátorral, akár 350 km WLTP szerinti hatótávolsággal és 125 kW (170 LE) teljesítményű, hátsó tengelyt hajtó villanymotorral. Ennek a változatnak az ára 12 899 000 forinttól indul. Az MG4 Electric Comfort és az MG4 Electric Luxury változatai 64 kWh-s akkumulátorral és 150 kW (204 LE) teljesítményű elektromotorral büszkélkedhetnek. Ennek köszönhetően a Comfort modell akár 450 km-es WLTP szerinti hatótávot is elérhet. A Comfort felszereltségi szint alapára 14 399 000 forint, míg a Luxury felszereltség csak a későbbiekben válik elérhetővé a magyar vásárlok számára. A fényezési felár az összes modellváltozat esetén 150 000 forint.

Garancia

Az MG termékei a rendkívül alapos tervezés és csúcskategóriás gyártási sztenderdek és összeszerelési minőség miatt – minőségben és megbízhatóságban is – a legmagasabb színvonalat képviselik. Ezért az általa gyártott és forgalmazott összes MG modellre teljes körű (általános műszaki-, illetve a magasfeszültségű rendszer és az akkumulátorcsomag teljesítményére vonatkozó) garanciát vállal 7 év vagy 150 000 kilométeres futásteljesítményig, valamint 7 év kilométerkorlátozás nélküli átrozsdásodás elleni garanciát nyújt. A teljeskörű minőségi garancia átruházható, ha az autó a garancia érvényességének időtartama alatt gazdát cserél, és az MG4 EV esetében vonatkozik az akkumulátorcsomagra, és az elektromos erőátviteli rendszerre is.

Fotók