Kék MG ZS EV áll egy modern épület előtt

MG ZS EV: elektromos SUV a praktikum jegyében

Remek családi autó és céges kocsi egyaránt

  • 2023.01.11
  • Bemutató

A 2017-ban bemutatott MG ZS 100%-ban elektromos változata az MG ZS EV, egy modern és kényelmes SUV, ami remek családi autó, céges kocsi és a hétvégi kirándulásokhoz is kitűnő választás. Gyártója a SAIC Motor, ami a Kína legnagyobb autóipari vállalata. A dizájnos és praktikus újdonság hamarosan elérhető és megvásárolható MG Petrányinál, a Petrányi Autó Centrum kínálatában is. Ismerjük meg az MG ZS EV-t!

Mit tud az MG ZS EV?

Az elektromos autók esetében a használhatóságot jelentősen befolyásolja, a hatótávolság, hogy hány kilométert tud megtenni a kocsi egy töltéssel. MG ZS EV új szériájában az akkumulátorhatékonyság kérdésének kiemelt figyelmet szenteltek, így került bele a nagy kapacitású modulcellás megoldás, ami képes megnövelni a térfogatienergia- és a tömegenergia-sűrűséget. Két típusú akkumulátor kapható hozzá, az egyik kisebb hatótávú, ezzel 320 km-t lehet megtenni, a másiké pedig a nagyobb hatótáv, ezzel 440 km-t lehet autózni. A gyorsulásról elmondható, hogy 3,6 másodperc alatt ugrik a kilométeróra mutatója nulláról 50 km/h-ra.

A töltés 11 kW-os, a gyorstöltés pedig 92 kW, utóbbival alig 40 perc alatt el lehet érni a 80%-os töltöttséget. Az akkumulátorok fejlesztésénél nemcsak a teljesítményre ügyeltek, hanem a biztonságra is: ha erős külső hatás, például ütés éri az energiatárolók felületét, akkor a védelmi rendszer aktiválódik. Az akkumulátor ideális hőmérsékeltéről egyébként egy intelligens hőmérséklet-szabályozó rendszer gondoskodik.

A kocsiban egy kifejezetten jó hatékonyságú elektromotor kapott helyet, amit alacsony nyomású öntési technológiával készítettek. Az eljárásnak hála a hagyományos villanymotor típusokat kenterbe veri, azoknál 10-15%-kal nagyobb teljesítménnyel és nyomatékkal bír.

A vezetési élmény teljessége érdekében az elektromos MG ZS EV többféle módban is vezethető, attól függően, hogy milyen terepen járunk. Van Eco, Normál és Sport üzemmód is.

Biztonságban az utakon

Az MG ZS EV tökéletesen megfelel a biztonsági előírásoknak, az Euro NCAP töréstesztjén a maximális, 5 csillagos minősítést érte el. A karosszéria torziós merevsége 25.000 Nm, ennek köszönhetően a váz egy esetleges ütközés energiájának jó részét elnyelni. A biztonságot fokozza, hogy az autó belsejében 6 darab légzsákot helyeztek el, amik az utasokat védik.

A biztonságos közlekedés előtérbe helyezése nemcsak a szerkezet kialakításában jelenik meg, hanem azokban az intelligens funkciókban is, amik a balesetmentes közlekedést segítik elő. Ilyen az MG Pilot, ami önvezető funkciókkal támogatja a sofőrt és az is sokat jelent, hogy minden irányból kamerák és radarok jelzik, ha valami az autó környezetébe, közelébe ér.

Határozottan csinos és kényelmes

Az elektromos MG ZS EV egy kifejezetten dinamikus dizájnt kapott. Ehhez hozzájárul, hogy nincs az autó elején a hűtőrács, vannak viszont 17 colos könnyűfém aero tárcsák és kacéran kacsintó LED fényszórók. Ezek egyébként 21 egységből állnak, és van bennünk szürkületérzékelő, hazakísérő fény funkció és automata távolsági fényszóró asszisztens is.

Ez a négykerekű kategóriájában a tágasabb modellek közé tartozik. A belső magasság tekintetében az egyik legnagyobb, de a karosszéria szélességére sem lehet panasz. Így biztosan mindenki kényelmesen elfér majd és egyetlen csomagot sem kell otthon hagyni.

Az ülések, a műszerfal igényes anyagokból készültek, ezzel garantált a prémium utazási élmény. Ha mindez nem lenne elég, akkor itt van a nyitható panorámatető, ami kicsik és nagyok kedvence lesz. A nap simogató sugarairól és a hűsítő szellőről az utazás alatt sem kell lemondani. Természetesen nem az ablak az egyetlen, amin keresztül friss levegőhöz juthatunk: az autóba egy PM 2,5-ös finomrészecske-szűrővel ellátott légkondicionáló berendezést építettek be.

Az MG ZS EV-ben két felületen kapunk visszajelzést a kocsi állapotáról és a beállításokról: az egyik a 7 colos, LCD képernyős műszeregység, a másik pedig a 10.1 colos érintőképernyő, ami a műszerfalon kapott helyett. Ezutóbbi 170 fokos látószögű és csökkentett fényvisszaverődésű, ennek köszönhetően jól olvasható akkor is, ha nem ideális szögben nézzük vagy éppen rásüt a nap.

Az intelligens vezetési élményről az MG iSMART gondoskodik. Ez a technológia olyan funkciókat ölel fel, mint a távoli nyitás és zárás, autókeresés, előre programozható légkondi indítás, az ütemezett töltés, a riasztás, az akkumulátor ellenőrzése és a vezetési statisztikák készítése. A rendszer képes arra, hogy a valós idejű forgalmat kövesse és az alapján tervezze meg a legideálisabb útvonalat, miközben információt szolgáltat, az éttermekről, parkolókról, töltőpontokról.

Felkeltette az érdeklődésedet a modell? Jó hírünk van! Az MG ZS EV hamarosan elérhető az MG Petrányinál, a Petrányi Autó Centrum kínálatában.