MG embléma egy MG EHS modellen

Az MG márka - az utak iránti szenvedély öröksége

Az MG ma a hétből öt kontinensen képviselteti magát

  • 2022.09.08
  • Érdekes

Az MG (a Morris Garages rövidítéséből kialakított betűszó) jól ismert, mint Nagy- Britannia egyik első autómárkája, amely közel 100 éves történelemmel rendelkezik az iparágban. Az MG ma a hétből öt kontinensen képviselteti magát, 2021-ben pedig már összesen 470 000 db autót gyártott le 6 országban megtalálható gyáraiban. A Morris Garages márka mára nemcsak a brit-, hanem a globális autóipar történetében is megkerülhetetlen szereplő.

Az MG történelme

A márkát 1924-ben az Egyesült Királyságban a brit autózás úttörője, William Morris alapította, majd Cecil Kimber vezérigazgató irányította. Cecil eltökélte, hogy az MG-t egy olyan sportkocsivá fejlessze, amely a lenyűgöző teljesítmény mellett hamisítatlanul brit.

Az MG története során több mint 40 sebességi világrekordot döntött meg, és számos trófeát nyert versenyeken szerte a világon, köztük a "Világ leggyorsabb versenyautója", a "Legkelendőbb versenyautó" és a "Legmegbízhatóbb versenyautó" elismeréseket.

Márkaörökség

Az MG márka örökségét számos olyan kiemelkedő teljesítmény formálta, amelyek közel 100 éve járulnak hozzá a márka napjainkig tartó sikeréhez. A márka-DNS alapépítőelemei a csúcstechnika, a kifinomult stílus és az immár majdnem 100 éves hagyomány. Ezek együtt hozzák létre az autót, amelyet a sebesség iránti szenvedély hajt.

Az MG márka az öröksége alapján egy elegáns, szenvedélyes, brit úriemberként írható le, aki bárkit képes inspirálni a vezetés iránt érzett szenvedélyével. A teljesítmény szolgálatába állított kifinomult stílus az MG modellek jellegzetessége: ezek együtt teszik lehetővé a márkára jellemző páratlan vezetési élményt. Ez az élmény a XXI. századi igényeknek megfelelően napjainkban kiegészül a legfejlettebb biztonsági szolgáltatások mellett különböző autonóm vezetési funkciókkal és emberközeli technológiával.

Az MG napjainkban

Ma az MG jóval több, mint egy ikonikus nyolcszögletű jelvény; a márka biztos anyagi háttérrel a háta mögött született újjá. Ez a biztos háttér a garancia arra, hogy a márka életében új és hosszú fejezet nyílik, amely méltón gazdagítja az eddig is színes történelmét.

Napjainkban az új MG modellek, mint a benzines MG ZS, MG HS és az elektromos termékvonalat képviselő MG ZS EV, MG EHS és MG5 a legfejlettebb technológia segítségével kapcsolják össze az embert az autóval, a környezettel és a világgal. Egy modern MG belsejében a legkorszerűbb technológia teszi egyszerre szórakoztatóvá és biztonságossá az utazást – minden egyes nap.

A járművek technológiája azonban nem csak a biztonságot és a gyorsaságot szolgálja, hanem a fenntartható jövőt is. Az összes MG tervezése során a legfontosabb szempontok közt szerepel a környezettudatos gyártás és üzemeltetés, így a márka nem csak lokálisan, de globálisan is tesz a tisztább, élhetőbb jövőért.

A tetszetős formanyelv és lenyűgöző technológia együtt a vásárlók számára is rendkívül vonzó. Ezt az MG világszerte kiemelkedő eredményei is bizonyítják:

  • 2017-ben az MG a leggyorsabban növekvő márka az Egyesült Királyságban, Thaiföldön, Chilében és Ausztráliában.

  • 2018-ban az MG világszerte 323 kereskedéssel rendelkezik, melyekkel 51%-os növekedést ért el eladások tekintetében 2017-hez képest. 2018 az MG számára mérföldkő az értékesítési volumen gyors növekedése miatt: Dél-Amerikában 64%, az Egyesült Királyságban 104%, Ázsiában 107%, a Közel-Keleten 534%, Óceániában pedig 708% volt az expanzió mértéke.

  • 2019-ben piacra került az MG ZS EV - a világszínvonalú tisztán elektromos jármű "Net Green" technológiával és "Three-core Power" rendszerrel, amelynek maximális hatótávja akár 428 km.

  • 2019-ben az MG globális értékesítési volumene 139 000 autóra nőtt. Ugyanebben az évben az MG a Fülöp-szigeteken elnyeri "Az év áttörését elérő márkája" címet. 2020-ban pedig a chilei szaksajtó által szervezett "Best 2020 Awards" díjátadón a "Legjobb márka" díjat kapja.

Az értékesítésfejlesztési stratégiák mellett az MG a sport és a filmek világában is jelen van. 2019-től az MG a Liverpool Football Club - az Európa-bajnok első csapat játékosainak – hivatalos partnere. A partnerség globális piacokra való kiterjesztésével ez a kapcsolat segítheti az MG-t a márka ismertségének növelésében a világ kulcsfontosságú régióiban, többek között Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten, Ausztráliában, Dél-Amerikában és Észak-Afrikában.

Ugyanebben az évben az MG India a neves brit színészt, a Sherlock Holmes sorozat címszereplőjét alakító Benedict Cumberbatch-et szerződtette márkanagykövetnek az MG Hector prémium SUV indiai bevezetése előtt.

A vonzó dizájn és innovatív technológia kombinációja szerte a világon újra megszerettette a vásárlókkal az MG márkát. Néhány mérföldkő az MG márka hosszú történelméből:

Év

Mérföldkő

1924

Az első MG születése

1931

Az első rekord
Az MG EX120 "The Magic Midget" szárazföldi sebességrekordot állít fel. Ez volt az első 750 köbcentiméteres lökettérfogatú autó, amely meghaladta a 100 mérföld/órás sebességet; 103,13 mérföld/órás sebességgel.

1933

MG győzelem Olaszországban
Az MG K3 Magnette diadalmaskodott az olaszországi Mille Miglia (1000 mérföldes) versenyen, amely a világ egyik legkeményebb versenye. Emellett az első nem olasz márka volt, amely megnyerte az 1100 köbcentiméteres kategóriát.

1945

Amerika beleszeret az MG-be
A vállalat piacra dobta az MG TC-t, a legújabb, legmodernebb funkciókkal felszerelve. Közel 2000 darab kelt el belőle. Ennek az autónak köszönhető, hogy Amerikában rajongani kezdtek a brit sportautók iránti, és így lett az USA az MG legfontosabb exportpiaca.

1956

A klasszikus Magnette éve
Az MG ZB Magnette kezdetben megütközést váltott ki megjelenésével. Teljesítményével és kiváló menettulajdonságaival azonban a Magnette pillanatok alatt mindenki kedvencévé vált.

1957

Rekordot dönt. Rekordot dönt. Újra és újra
Az MG Ex181 világrekordot állít fel 245,64 mérföld/órás sebesség elérésével. Aztán az MG 1959-ben úgy dönt, hogy megdönti saját rekordját - a Bonneville Salt Flats-en elért 254,91 mph sebességgel. Az autót Sir Stirling Moss vezette.

1959

MGA: erősebb, mint valaha
Az MG úgy dönt, hogy egy fokkal feljebb lép, és piacra dobja az MGA-t, a kiugróan népszerű MGA 1500 továbbfejlesztését. Az 1588 köbcentiméteres motorral felszerelt MGA 6 plusz lóerőt kapott.

1962

Károly herceg MGC-t vesz magának
Megépült a világ legolcsóbb sportautója, az MGB. A tény, hogy több mint 50 000 MGB-t gyártottak, mutatja, hogy mennyire népszerű volt. Amikor Károly herceg egyetemre ment, megvette a B nagyobb testvérét, az MGC-t.

1982

Nagy dolgok kis méretben
Miután Abingdon bezárta kapuit, sokan azt feltételezték, hogy ezzel véget ért az MG- korszak. A közhiedelemmel ellentétben azonban az MG megerősödött, és piacra dobta a kompakt MG Metrót. Ez a modell máig stabil rajongótáborral rendelkezik.

1983

Öt ajtó, ezer rajongó
A világ változik, ahogy a formatervezés is. A Metro átadta a helyét egy nagy teljesítményű és kiváló kezelhetőségű ötajtós csapotthátúnak, az MG Maestronak, melyet az MG Maestro Turbo követ.

2000

Egy új kezdet
Az MG az új évezredet az MG TF-fel indította, amely az MGF továbbfejlesztése volt. Ezt követte egy hot hatch, az MG ZR, és két sportos szedán: az MG ZS és az MG ZT. Az MG visszatért az autózás világába.

2007

A SAIC Motor megvásárolja az MG-t
Az MG márkát és a Longbridge-i gyárat a Nanjing Automobile vette át. 2007-ben a Nanjing Automobile átadta helyét a SAIC Motornak, és a márka MG Motor néven újra felbukkant az autós világ térképén.

2011

Új korszak, új igények, új formák
Az MG, mint mindig, most is a jövőbe tekint. Felismerte, hogyan alkalmazkodhat a megváltozott piaci igényekhez. Az MG magas szintű testreszabhatósági lehetőségekkel bevezette az MG3-at; a fogyasztóknak megadta a lehetőséget, hogy maguk tervezzék meg autójukat.

2012

Forma és teljesítmény találkozása
Az MG5 abszolút sztárként tűnt fel: látványos kompakt autó volt, lenyűgöző külső dizájnnal, plüss belső térrel és erős, 1,5 literes négyhengeres "VTi-Tech" benzinmotorral.

2015

Az első SUV megjelenése
Az MG az innováció élvonalában maradva bemutatja az MG GS-t, az első MG SUV-t. Így az MG már oda is eljut, ahova nem vezet út.

2017

Az E-motion varázsa
Az innovatív MG E-Motion tanulmányautó internet-kompatibilis infotainment rendszerrel érkezett, amely egy tisztán elektromos, moduláris architektúrájú platformra épült. Kevesebb, mint négy másodperc alatt képes 0-ról 100 km/órás sebességre gyorsulni, hatótávolsága pedig meghaladja az 500 km-t.

2018

MG HS – virágzó innováció
Az MG HS, az MG következő nagy dobása készen áll, hogy meghódítsa a világot szemrevaló formájával és fejlett technológiával: holttérfigyelővel, hátsó keresztirányú forgalomfigyelővel, 360 fokos kamerarendszerrel, 10,1 hüvelykes lebegő központi kijelzővel és sok mással.

2019

Új korszak kezdete
Az ikonikus brit sportautó-márka a globális stratégiáját követve egyre több piacon mutatkozik be. Ebben az évben kerül bemutatásra az MG ZS EV – a családbarát elektromos SUV. Azoknak tervezték, akik egy zéró károsanyag-kibocsátású jármű minden előnyére vágynak anélkül, hogy kompromisszumot kötnének a praktikum vagy a stílus terén.

2020

Mindenből a legjobbat: új hajtáslánc az EHS-ben
Új utakon az MG: a márka bemutatja a népszerű EHS modell Plug-in Hybrid verzióját, amely ideális választás azok számára, akik még nem köteleződtek el a teljesen elektromos hajtás iránt, de nyitottak az új, környezettudatos technológiákra. Erre az autóra már az MG 2020-ban megújult új, nagyobb méretű logója került, amely hű vizuális reprezentációja a márka örökségének és innovatív szemléletének.

2021

Egy remek év (autója)
Az MG bizonyítja, hogy nem véletlen a népszerűsége az európai vásárlók körében: az alig két éve piacon lévő ZS EV a Flamand Automobil Szövetség versenyén elnyeri Belgiumban az „Év Családi Autója” címet az elektromos kategóriában.

2022

Egy régi-új piac meghódítása
Az MG márka visszatér Magyarországra.