MG modellek haladnak az erdei úton

Az MG márka története: a legenda születése

A legendás MG autók lassan 100 éves múltra tekintenek vissza

  • 2023.01.11
  • Érdekes

Az MG márka 1924-ben jött létre Morris Garages néven. A legendás MG autók lassan 100 éves múltra tekintenek vissza, mégis, minden korban, még ma is képesek megújulni, újabb és újabb generációkat meghódítani. Ebben a blogposztban elmeséljük, hogy mi az MG autómárka története.

Az MG elnevezés az angol Morris Garages rövidítése. Ez volt a neve annak a brit, egészen pontosan oxfordi autókereskedésnek, ami indulásakor az alapító, Cecil Kimber tervei alapján átalakított járműveket árult. 1928-ra a cég gyártó ágazata olyannyira megerősödött, hogy M.G. Car Company néven levált a Morris Garages-ról. Az MG márkanév alatt kétüléses sportautókat gyártottak, melyekbe maximum 3 literes motorokat helyeztek.

1935-ben a cég tulajdonosa William Morris volt, aki úgy határozott, hogy eladja a céget a Morris Motors-nak. 1952-ben újabb tulajdonosi váltás történt, akkor került a márka a British Motor Corporation égisze alá. Néhány évvel később, a változás gyümölcsöző eredményt hozott, 1955-ben megalkották ugyanis az MG autók ikonikus modelljét az MGA-t, ami egy feltűnő és nagy csáberővel bíró sportautó volt.

A nagy siker ellenére a hetvenes években az abingdoni gyárat bezárták, ez azonban a közvélemény heves ellenállását váltotta ki, így a gyártás rövid időn belül újra indult. 1982-ben dobta piacra új modelljét a cég, az MG Metro-t.

A cég hányattatott története azonban itt nem ért véget. 1986-ban az MG a Rover Csoporthoz került, pár év múlva a British Aerospace vette át, végül pedig a BMW. 2000-ben a BMW eladta, így került a Roverhez, ami azonban 2005-ben csődbe ment. A kínai Nanjing Automobile Group vásárolta meg a márkát, akik MG, vagyis Modern Gentleman néven szerették volna bevezetni a köztudatba. 2007-ben az új tulajdonosa lett az MG-nek, a Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC), az ő regnálásuk alatt kezdődött meg a Roewe 750 gyártása. Az SAIC Motor jelenleg is birtokolja az MG márkát. A cég a világ TOP 10 gyártói között van, Kína területén pedig a SAIC a legnagyobb járműgyártó vállalat.

Az MG autók

Az első MG modell 1924-ben készült el, ez volt az MG 14/28, ami egy Morris Oxford alvázra épült. Az évek során ez a modell különféle módosításokkal elő-elő került. Az első nem átalakított, hanem minden elemében MG autó, az MG 18/80, 1928-ben készült.

A II. világháború idején T-Series Midgets sorozatból kerültek ki modellek, így például az MG TC és az MG TF. 1955-ben jelent meg az MGA, 1962-ben a modernizált és kényelmesebbé varázsolt MGB-t, a hatvanas évek vége féle pedig kiadták a tiszavirág életű MGC-t. 1976-ban látott napvilágot az MGB GT V8 egy korábbi, Buick Rover V8-as motorral és egészen 1976-ig gyártották. Az utolsó MG Metro 1990-ben gördült le a gyártószalagról, a Maestro-t és a Montego-t pedig 1991-ig gyártották. 1995-ben került piacra az MGF, ami az első sorozatgyártású MG sportautó volt azóta, hogy az MGB-t az 1980-as években elkaszálták.

2001-ben kezdték meg az MG ZR, az MG ZS és az MG ZT/ZT-T gyártását, amelyek tipikus sportmodellek voltak. Ma az MG, mint oly sok más autómárka, a SUV-ok irányába fordult.

Az MG szellemisége

Az MG modelljei Magyarországon, a több, mint 30 éves kereskedői tapasztalattal bíró Petrányi család új Mázsa téri telephelyén, a Petrányi Autó Centrumban is megvásárolhatók is. A fiatalos lendületet képviselő MG plug-in-hibrid, benzines és 2023-tól 100%-ban elektromos járműveket is kínál. Egy praktikus és megfizethető jármű, amit az európai és kínai formatervezők közösen alkottak meg, alakítottak ki. Az európai igényekhez maximális igazodik minden tekintetben.

Az MG autómárka hosszú utat járt be az elmúlt közel 100 év alatt. Tucatnyi tulajdonosváltáson és megannyi megújuláson ment keresztül, amelyek eredményeképpen olyan autómodellek jöttek létre, amik a XXI. században is megállják a helyüket.

A Petrányi MG kínálatában a családok igényei alapján tervezett MG ZS, a sportos és temérdek intelligens funkcióval ellátott MG EHS, idéntől pedig a tiszta elektromos hajtású MG ZS EV, az MG 4 és az egyedülálló kombi, az MG5 lesznek elérhetők. Ismerd meg őket!