Töltőre helyezett elektromos autó

Elektromos autótöltés kisokos

Mit kell tudni az elektromos autótöltésről?

  • 2023.08.17
  • Érdekes

Az elektromos autótöltés központi kérdés azok számára, akik 100%-ban elektromos vagy hibrid járművel róják az utakat. Mit kell tudni az elektromos autótöltésről? Milyen töltőtípusok léteznek? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Az elektromos autózás egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ma már egyáltalán nem néznek furcsán egy 100%-ban elektromos meghajtású modellre, sőt, egyre többen keresik a környezet- és pénztárcabarát megoldásokat.

Az infrastruktúra, a töltési hálózat óriásit fejlődött, tény azonban, hogy bőven van még hova előre lépni, egyelőre csak lohol az egyre bővülő kínálat után. Ez senkit ne tántorítson el az elektromos autó vásárlásától, mivel rohamosan bővül a töltőhálózat, és aki egy picit is előre gondolkodik, annak nem okoz nehézségek a töltés.

Töltőtípusok

A töltőket legcélszerűbb a funkció alapján kategorizálni. Ennek értelmében vannak az úgynevezett utazást segítő és a célállomás töltők.

Az utazást segítő töltőkre akkor van szükség, ha messzebbre megyünk, mint a jármű hatótávolsága, vagy nem teljesen feltöltött kocsival indultunk el, így szükség lehet arra, hogy útközben feltöltsük az akkumulátorokat. Ilyen esetekben a gyorstöltőket kell keresni. És valóban keresni kell őket, mivel ezekből még meglehetősen kevés van, de a számuk folyamatosan bővül. Ezek a töltők nagy teljesítményűek, legalább 40 kW-osak, egyenáramúak, de vannak 43 kW-os váltóáramos megoldások is. CHAdeMO, CCS és Type 2 csatlakozók érhetők el ezeken a villámtöltő-helyeken. Igen, villám, mivel akár 20 perc alatt elegendő energiát vételezhetünk az út hátralévő részére.

A célállomás töltőre akkor tesszük az autót, ha megérkezünk a célállomásunkra, például egy bevásárlóközponthoz, és szeretnénk újra tölteni az akkumulátort. Ezek az AC töltők jellemzően kisebb, 22 kW-os teljesítményre képesek, így a feltöltéshez hosszabb időre van szükség, mint a DC-k esetében.

Az otthoni töltők a leglassabbak. Általában 1-3 fázissal rendelkeznek, fázisonként 10-16 amperrel nyomatják az energiát. Ez annyit jelent, hogy az aksi méretétől, a fali töltő, az inverter kapacitásától függően nagyjából 8-10 órára lehet szükség a teljes feltöltéshez. Az ilyen típusú töltők váltóárammal működnek és Type1 vagy Type2 csatlakozóval rendelkeznek.

Az elektromos autótöltés

Az elektromos autótöltés nem kifejezetten bonyolult. Amennyiben rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra, mindössze be kell dugni az autóba a kábelt és már kezdődhet is a töltés.

Sokan az gondolják, hogy a töltés során arra kell törekedni, hogy minél lassabb legyen a folyamat, valójában azonban ennek nincs jelentősége. Sőt a DC gyorstöltők esetében az áramátalakítási veszteséggel sem kell számolni, ami a többi megoldásnál nagyjából 10%. Tény azonban, hogy a rendszeres villámtöltés rövidítheti az akkumulátor élettartamát, mivel megnövekedik a hőhatás, így az aksi túlmelegedhet. Amennyiben az akkumulátor hűtése nincs megoldva, érdemes inkább csak a hosszabb utakon igénybe venni a villámtöltőket.

Míg a benzines, dízeles autóknál óriási problémát okozhat, ha összekeverjük a töltőfejeket, addig az elektromos autóknál nem történhet meg ilyen. A töltés csak akkor indul el, ha a megfelelő kábelt használjuk és ez csatlakozik az megfelelő e-töltőállomáshoz.

Ha sikerült csatlakozni, akkor indulhat a töltés! Alapvetően az ideális töltöttség villámtöltővel az elektromos autók számára a 80%, efölött már a töltő nem tud olyan kis áramerősséget produkálni, ami megfelelő lenne. A töltési időt éppen ezért ehhez a 80-90%-os értékhez szokták meghatározni. Azt szokták egyébként mondani, hogy az akkumulátor és a használat szempontjából a legideálisabb, ha 80%-nál nem töltőjük fel jobban az aksit és nem hagyjuk 20% alá merülni.

Az elektromos autózást választóknak képesnek kell lenniük előre gondolkodni, tervezni, útvonalakat gyártani az autópályákra, autóutakra, városi közlekedésre és kalkulálni az esetleges töltési idővel, lehetőségekkel is. Ebben számos applikáció nyújt segítséget, például a Mobilit, a MOL Plugee vagy éppen az eCharge+.

Elektromos autózás az MG-vel

A kínai gyártású MG az elektromos autózás elkötelezett híve, éppen ezért több olyan modellt is kínálnak, ami hibrid vagy elektromos meghajtású. 100%-ban elektromos meghajtású az MG4 Electric, amivel 450 km-et lehet megtenni egyetlen töltéssel, gyorstöltés esetén pedig mindössze 35 percre van szükség a feltöltésig. Igazi különlegesség az MG5, ami egy elektromos kombi 1367 literes csomagtartóval és MG Pilot vezetéstámogató rendszerrel. Ismerje meg az MG kínálatát a Petrányi Autó MG márkakereskedésében!